Ik ben Annemieke

Vanaf mijn eerste kennismaking met yoga liet het me niet meer los. Het was het rustpunt in de week: aandacht bij mezelf, adem en beweging, ontspanning!

Yoga deed me goed en bracht me weer terug naar de tijd dat ik nog danste en jazzdansles gaf, naar een gevoel van levensenergie, in beweging, in het moment.
Ik ervaarde echter dat de aandacht niet naar buiten gericht is maar juist naar binnen. Meer een innerlijke dans zou je kunnen zeggen. Het leren kennen van de relatie tussen adem, lichaam en bewustzijn was een ontdekking en dat besef brengt me steeds dichter bij wie ik werkelijk ben.
Alle facetten van je wezen zijn met elkaar in samenspraak: je lichaam, je denken en je gevoel, het gaat samen, het is een geheel. Je merkt dat tijdens het oefenen maar dat bewustzijn zet zich voort in je dagelijkse leven.
Toen ik kennismaakte met de Saswitha Opleiding wist ik: hier wil ik dieper induiken. Ik volgde de opleiding tot yogadocent.
Sindsdien ben ik niet meer opgehouden met leren en studeren, voor mezelf maar ook om te delen met anderen. Ik kwam er achter dat het lesgeven zo inspirerend is door wat ik leer van de mensen aan wie ik les geef.
Inmiddels heb ik jaren ervaring met lesgeven aan mensen van jong tot oud. Mensen met chronische klachten en beperkingen, wedstrijdroeiers, mensen met een verstandelijke beperking of met psychiatrische problemen.
Yoga is voor iedereen, het gaat erom yoga te ervaren door het te doen, ieder op zijn of haar eigen wijze.
Nu vele jaren later na de eerste kennismaking kan ik zeggen dat de methode van yoga me een bewuster mens heeft gemaakt, bewust van mijn lichaam als het voertuig voor het bewustzijn. De beoefening van yoga en meditatie leert me mezelf te observeren, en mijn onderscheidingsvermogen te ontwikkelen om zo een beter inzicht te krijgen in wat ik denk en voel en hoe ik handel.
Ik ben zo lang ik me kan herinneren geboeid door ritme en beweging, dans, spelen met verf en materie. Door yoga ben ik me bewuster geworden van de biologische ritmen van de natuur, het ritme van de zon en de maan.

Bewustwording door verdieping in yoga filosofie, tantra, vedanta, chakra psychologie, microchakra psychologie, svar en nada yoga. Via de lessen van mijn leraar Shyamji Bhatnagar, nada yogi, heeft voor mij het begrip mantra een heel andere ‘klank’ gekregen. De wereld is ontstaan uit klank, de ‘big bang’, alles wat leeft heeft zijn eigen vibratie, eigen klank. De beleving van het luisteren naar en ook zelf ‘chanten’ van klanken geeft zo een bijzondere ervaring, de klanken resoneren op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.
De stilte en de ruimte na de klank brengt me dichter bij mij eigen klank, dichter bij mijn essentie.